Akademiska bloggar

 In Allmänt

Alltfler börjar blogga utifrån sin forskning och/eller om ämnen utifrån akademiska perspektiv. Det är kul, tycker jag, och dessutom viktigt att sprida reflektioner och kunskaper via nätet även kring dessa områden. Ett nytt exempel är Mariah Larssons forskningsblogg om pornografistudier. Hon är filmvetare som disputerade på en avhandling om Mai Zetterling och det svenska 1960-talet. Nu har hon fått en postdocanställning vid Malmö högskola och ska dessutom vara ansvarig för kursen Sexualitet i ord och bild på masterprogrammets andra år.

När jag letar efter info om hur många forskare som bloggar hittar jag årsgamla uppgifter om mellan 60-80 bloggar, varav de flesta är män. Sara Kjellberg är en bloggare och forskare som studerar hur forskare använder ny elektronisk kommunikation i sitt arbete och hur detta kan ha betydelse för den vetenskapliga kommunikationspraktiken. Att kommunicera vetenskap via bloggar är troligen på stor frammarsch, vilket känns jättespännande!

Nästa vecka ska jag och Jack Lukkerz, masterstudent tillika bloggare, ha ett möte där vi ska diskutera uppbyggnaden av en ny nätportal i sexologi som ska vara gränsöverskridande både mellan olika universitet och mellan forskare, kliniker och studenter. Återkommer om detta!

Jag tänker också på hur mycket som samhället förändras på relativt kort tid. Om en människa får leva i hundra år har förändringar skett som inte bara gäller teknik,  utan även beteendemönster och handlingsstrategier. Förr emigrerade folk till Amerika för att få det bättre, nu kan vi knyta kontakter över hela världen genom internet.

Lyssna på Jan Johansson, en underbar pianist som gick bort alldeles för tidigt men ändå är odödlig med sin musik

Läs även andra bloggar om , , ,

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kontakta mig

Skicka gärna ett meddelande till mig!

Start typing and press Enter to search