Förändringar

 In Allmänt, Forskning

Även om vi ibland kan tycka att allt rullar på i den vanliga vardagen, så består också livet av ständiga förändringar. Vi har alltid att förhålla oss till mindre och större saker som gör att vi får tänka om, ändra oss eller  byta perspektiv. Åldrande är en sak som sker sakta och successivt, men som förändrar våra livsvillkor så småningom på ett relativt drastiskt sätt. Hälsa är en annan faktor som också gör att allt kan sättas på sin spets.

I senaste numret av Genus nr 1/12 sätts hälsans villkor i relation till olika föreställningar om män och kvinnor.  Hälsan påberkar våra val, vår självuppfattning och i förlängningen vår egen och andras hälsa, menar redaktör Inga-Bodil Ekselius.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att man inte behöver vara olycklig för att man är sjuk, eller lycklig för att man är frisk! Men visst är det som ordspråket säger ofta så att den friska har många önskningar och den sjuka bara en! För ohälsa begränsar,  helt klart, livet på en mängd olika sätt.

Själv blev jag påmind om min egen sårbarhet när jag nyligen fick beskedet om en sjukdom som kommer att påverka mig i resten av livet. Och på samma gång blev jag även tacksam över att leva i en tid och i ett samhälle där det finns behandling som gör att man kan leva ett fullgott liv med hjälp av medicinering.  Men innan jag kom dithän att jag visste vad allt beror på, så famlade jag precis som Timbuktu runt i Malmö och kände mig dödstrött! Så småningom kommer jag bara känna mig ”vanligt” trött då och då, och det ser jag verkligen fram emot!;-)

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kontakta mig

Skicka gärna ett meddelande till mig!

Start typing and press Enter to search