Kris eller kärlek eller både ock?

 In Allmänt

Så här i slutet av ett år brukar de flesta av oss mer eller mindre medvetet summera den gånga tiden och fundera över det som komma skall. Flertalet beskriver 2008 som det år då krisen slog till runtom i världen. De som förlorade sina jobb och såg sina besparingar försvinna håller säkert med.

Men utan att på något sätt förringa materiell trygghet och status kan jag inte låta bli att slå ett slag för kärleken, den rikedom som inte kan mätas i pengar. Inte heller den är alla förunnad, kan då någon högt protestera. Nej, visst inte. Men om man, som professor Robert C. Solomon, ser kärleken mer som en kunskapsprocess, en förvisso komplicerad sådan, som sker i social interaktion med andra, så kan man faktiskt bestämma sig för att välja kärlek.

I boken "Kärlek i vår tid" skriver Solomon att det tagit honom otroligt många erfarenheter och en hel del dåligt omdöme för att komma fram till detta. Det finns ingen annan som är "rätt" eller fel" partner, eftersom vi felaktigt lärt oss att kärlek enbart är en känsla och därmed siktar på det omöjliga:

"Viktigast är istället att vi förstår att kärleken är en mycket ny och ofärdig uppfinning och att vi själva i varje relation återuppfinner kärleken på nytt"

Låt oss därför bestämma oss för att möta 2009 med kärlek och en önskan om att lära mer, veta mer och leva mer!

Fast självklart är inte detta enkelt för oss dödliga – man vill ha sin bit av kakan och äta den med, sjunger Timbuktu om ambivalensen med att vara människa i "Alla vill till himmelen, men ingen vill dö"

Gott nytt år!

Läs även andra bloggar om , , ,

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kontakta mig

Skicka gärna ett meddelande till mig!

Start typing and press Enter to search